Viljo Ikävalko, hyvinvointiyhteiskunnan rakentamis- ja pelastamisetehtävissä jo yli 100 vuotta

 

Hän on elänyt kauemmin kuin itsenäinen Suomi ja nähnyt teollisen yhteiskunnan syntymisen ja hiipumisen. Hän on elänyt kolme sotaa.

”Kolme sotaa eivät tuoneet muukalaispelkoa tai -vihaa. Sota on maiden välinen asia, ei yksittäisten sotilaiden. Jatkosodan jälkeen, heti rauhan tultua, joukkueeni raivasi Suomen ja Neuvostoliiton rajalla miinoituksia pois. Työtä valvoi venäläinen upseeri. Hän kutsui meidät telttaansa juomaan yhdessä viinaa. Sitten oli meidän vuoromme kutsua hänet kylään. Vain pari päivää aikaisemmin olimme seisoneet vastakkain, aseet tanassa.”

Globalisaatio ja digitalisaatio ovat hänelle arkipäivää. Hän on matkustellut kaikkialla maailmassa. Seuraa maailman menoa ja osallistuu keskusteluun edelleen.

”Seuraan päivänpolitiikkaa televisiosta, muun muassa kyselytunteja. Poliitikkojen puheet tuppaavat menemään riitelyksi, mutta nahistelu kuuluu asiaan. Ei politiikkaa voi hoitaa yhdellä äänellä. Olen ylpeä Suomen nykyisestä suunnasta.”

”Rehellisyys on elämäni tärkein oppi. Haluan jättää lapsilleni, lapsenlapsilleni ja lapsenlapsenlapsilleni Suomen ja omasta historiastani oman totuuteni. Olen kirjoittanut lapsuuteni ja sotakokemukseni kirjoiksi. Ettei tarina unohtuisi.”

Viljo Ikävalko, 100-vuotias eläkeläinen, veteraani