”Timanttista tarinaa hyvinvointiyhteiskunnan pelastajilta
Johonkin kirjaan on vaan ilo tarttua. Olin tätä osannut vähän jo odottaakin. Ihan kuin seikkailu. Oivalluksia ja innostusta. Kirjassa asioita pohditaan isolla asenteella eli kokonaisuutena pureudutaan ratkaisuihin työllistymisessä. Tarina jatkuu ympäri Suomen, luontevasti toistamatta itseään. Trilogian ensimmäisessä osassa esiteltiin valloittava, uskalias, rohkea ja tinkimätön tapa vanhuspalveluihin. Viestinä oli, että vanhuus ei ole sairaus ja elämän kuuluu olla elämän makuista hyvää elämää. Odotettavat asiat ja osallistumien kuuluvat elämään kaikissa elämän vaiheissa.
Uusi työ ei vaikuta ensikuulemalta helpolta jutulta. Edellyttää uskalluksen irtautua vanhasta tavasta ajatella. Vaatii sinnikkyyttä, nopeita ratkaisuja ja näkemystä mitä työtä tulevaisuudessa tarvitaan.
Näistähän on jo pitkään puhuttu, mutta tämän kirjan tarinaesimerkit vievät pidemmälle aitoihin kohtaamisiin ja työhön, arvostavaan tekemiseen. Voi luottaa, että näin tämä menee. Mutta tinkimättömyys ja reipas rohkeus on tärkeä. Lipsumista ei voi olla tai uutta työtä ei saada aikaiseksi. Vanhat toimintamallit vetävät niin viekkaasti puoleensa.
On astuttu taas askel eteenpäin ja menty syvemmälle. Kieltämättä on jo aikakin. Nyt ollaan hyvinvointiyhteiskunnan ytimessä. Tarina kulkee vaihtelevissa, yllättävissäkin ympäristöissä. Miten uusi työ syntyy, miten purkaa vanhoja rakenteita ja raikastaa uskaliaasti työnteon tapaa. Näyttää taikatempulta nuo tarinat, mutta ne ovat oikeita tarinoita. Olen itse nähnyt. Takaisin työniloon ja reippauteen, tosissaan tekemiseen, kekseliäisyyteen. Ei tarvitse uhriutua. Iloa, asennetta ja luottamusta. Luovaa tuhoa.
Huikea kirja, jota ei halua jättää käsistään. Tärkeää tarinaa myös pätkissä luettuna. Kirja vaatii katsomaan pidemmälle. Kovan luokan ammattilaisten, viisaiden ja kauas näkevien kirjoittama.
Trilogian kolmas osa on jo alkanut.”
Ulla Broms, FT, toimitusjohtaja, kansanterveystieteen dosentti Foibekartano, Diakoniasäätiö Foibe