Soile Kuitunen avaa kuntouttavan työn ihmeellisen maailman

”Suomalaista yhteiskuntaa kuvataan luottamusyhteiskuntana. Onko luottamus hävinnyt jonnekin kun edelleen edellytämme työntekijöiltä läsnäoloa, tiettyä määrää tehtyjä tunteja ja läsnäoloa tietyissä paikoissa ja rakenteissa, tiettyihin aikoihin? Kun mittaa suoritteita, saa suoritteita, läsnäolon tunteja, ylitöiksi merkittyjä aikoja, toimistossa vietettyjä tunteja.

Uuden työn maailmassa työtä tehdään ajasta ja paikasta riippumatta. Se edellyttää luottamusta niin johtajilta kuin johdettaviltakin. Uuden työn maailmassa tarvitaan luottamusta myös siihen, että työtä syntyy koko ajan. Purskeisena, ennalta-arvaamattomiinkin kohtiin ja paikkoihin. On aika kääntää uusi sivu myös niiden kohdalla, jotka eivät ole yhteiskunnassamme peräänkuulutettuja huippuosaajia, joiden elämä on ollut kiitoa menestyksestä toiseen.

Olen tehnyt yhteistyötä Jaanan kanssa vuosia. Olemme uudistaneet kuntouttavaa työtä, rakentaneet sitä uusista lähtökohdista, auttaneet päättäjiä näkemään sen, miten voisi tehdä toisin, yhteiskunnan varoja ja inhimillistä kärsimystä säästäen.

Käsillä oleva kirja on Jaanan ja kollegoiden tutkimusmatka työhön hyvinvointiyhteiskunta-Suomessa. Sen tarinat koskettavat karheudellaan. Ne valavat uskoa. Meillä on kaikki mahdollisuudet rakentaa kestävää työn ja hyvinvoinnin yhteiskuntaa. Myös tuleville sukupolville.”

Soile Kuitunen, VTT, Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja