Sakari Luotonen, kuntapalveluiden pelastaja

”Uuden työn yhteiskunta on tässä ja nyt, muutos on jo ollut käynnissä ja tuntuu vain vahvistuvan. Kiitos kirjoittajille erinomaisesta tilannekuvasta ja virkistävästä asioiden ravistelusta!

Perinteisesti olemme tehneet töitä paikkaan ja aikaan sidottuna. Siirtyminen teollisuudesta palveluihin ja toisaalta myös digitalisaatio ja uudet työnteon välineet ovat tämän jo suurelta osin romuttaneet. Perinteisesti työtä on tehty kiinteällä palkalla, sovituilla lomilla ja muilla ehdoilla. Jatkossa yhä harvempi lähtee joka aamu samaan paikkaan töihin ja palaa sieltä tehtyään tunnit täyteen. Palkkatyö muuttuu joustavaksi ja maksuperuste tunneista tuloksiin. Yhä useampien työ koostuu monista töistä – työkeikkoja otetaan vastaan silloin kuin se muuhun elämään sopii. Erilaiset joustavat työratkaisut lisääntyvät. Perinteisten työpaikkojen vähentyessä ja muuttaessa muotoaan yhä suurempi osa ryhtyy yrittäjiksi, siitä ovat vaikkapa Slush-tapahtuma ja startup-buumi todisteina.

Aiemmin Suomi oli kaukainen paikka, josta tavaroiden rahtaaminen markkinoille oli aikaa vievää ja kallista. Usein myös tarvittiin isot investoinnit. Nyt digitaalisia palveluja voidaan kehittää ja tuottaa missä vaan. Pikkurahalla. Aiemmin useimmat palvelut olivat paikallisia, nyt markkinat ovat pienellä ponnistuksella globaalit. Tämä mahdollistaa entistä rajatumpaan tarpeeseen kehitetyt palvelut, ovatpa sitten vaikka yksittäisiä pelejä, verkossa olevia hyötypalveluja tai käyttäjille suunnattuja mobiililaitteiden appeja. Monet uudet sovellukset ovatkin lähteneet kehittäjiensä intohimon kohteesta, josta voi tehdä itselleen elannon, vaikkapa sitten mökkilaiturilta käsin – jos vaan sää tai pukeutuminen sallii. Mahdollisuudet ovat valtavat ja epäonnistumisiakin tulee sietää.

Uuden työn yhteiskunnalle vain mielikuvitus on rajana. Ottakaamme siis se käyttöön ja uudistakaamme työ. Yksin ja yhdessä.”

Sakari Luotonen, DI, HHJ
Johtaja Kuntien Tiera Oy:ssä