Riitta Konkola ehdottaa korkeakoulutuksen tulevaisuusräjähdystä

”Suomalaista koulutusjärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista ja sitä tullaan benchmarkkaamaan ympäri maailmaa. Meillä kuitenkin ylläpidetään liikaa olemassa olevia tapoja ja rakenteita opettaa ja oppia. Uuden työn yhteiskunta -teoksen sanoin: ”hidasliikkeinen järjestelmä ei pysty riittävästi tukemaan sen osaamisen kehittämistä, jota uuden työn yhteiskunta tarvitsee”.

Onko meillä mahdollisuuksia ja oikeus tehdä toisin? Mielestäni on ja pitää tehdä. Mitäpä jos tekisimme korkeakoulutuksen tulevaisuusräjähdyksen?

Korkeakoulutuksen tulevaisuusräjähdys muuttaa ja kehittää tapaamme toimia.

Syväluotaamme herkällä korvalla opiskelijoita, yrityksiä, työelämää ja teemme ratkaisuja näiden viesteistä käsin. Tarjoamme ajasta, paikasta ja rakenteista riippumattoman mahdollisuuden hankkia osaamista, sellaistakin jota emme vielä edes tunnista tarpeelliseksi, mutta pian se voi olla uuden työn yhteiskunnan tärkein voimavara. Opiskelijan koko tutkinto voi koostua eri oppilaitosten tarjonnasta ja siihen yhdistetystä muusta osaamisesta, ei siis enää tiukasti etukäteen määritellyistä osista ja vaatimuksista. Koulutuksen rakenteet ovat ultrakevyitä, hallintohimmeleitä ei tarvita, ja opettajat osaavat luoda oppimiseen elämyksellisiä vuorovaikutuksen kenttiä.

On siis uskallettava tehdä toisin ja ajateltava isosti, räjähdysmäisesti, jotta vanhoista jäykistä rakenteista ja tavoista toimia pääsee irti. Tällaiseen tämä teos todella rohkaisee – innostumaan ja tekemään, ensin ideoita kokeillen ja sitten niitä laajentaen. Keskittymään tulevaisuuteen.”

Riitta Konkola, toimitusjohtaja-rehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu