Margita Klemetti rakentaa Euroopan parasta työelämää

”Luen melko paljon kirjoja. Intohimoni ovat ruotsalaiset ja norjalaiset dekkarit. Ainuttakaan en ole jättänyt kesken, sen sijaan työelämään liittyviä kirjoja sitäkin enemmän. Harvemmin luen tietokirjoja kannesta kanteen, vaan haen tarpeeseen ja mielenkiintoon liittyviä sisältöjä. Nyt kävi toisin. Aloitin ”Uuden työn yhteiskunta” -kirjan alusta enkä missään vaiheessa hypännyt lauseita, kappaleita tai lukuja yli. Sisältö vei mukanaan. Kirjoittajat esittivät erinomaisella tavalla täyttä faktaa, mutta tarinan muodossa.

Uutta työtä on esitetty rohkeasti, raikkaalla uudella tavalla. Muutos on läsnä tässä ja nyt, ei pelkästään tulevaisuuden ilmiönä, johon meidän pitäisi varautua. Muutosta on käsitelty inhimillisenä ilmiönä osana yhteiskunnallisia rakenteita. Lukiessa herää vahva tunne siitä, että kyllä tämänkin kansallisen haasteen voitamme, yhdessä, toisiamme tukien. Ratkaisevassa asemassa ovat julkiset palvelut. Toivottavasti jokainen digisyrjäytynyt virkailija lukee tämän kirjan ja saa herätyksen oman työn mahdollisuuksiin ja mielekkyyteen. Toivottavasti jokainen koulutettu työtön lukee tämän kirjan ja saa vahvistusta omiin kykyihinsä.

Kirjassa työelämän kipukohtia on käsitelty laajasti ja syvällisesti, ei peitellen eikä selitellen, vaan rohkeasti arjen näkökulmasta. Arjen kuvaukset ovat pysäyttäviä. Miten sokeudummekaan totuttuihin käytäntöihin emmekä kyseenalaista niitä.

Kirjassa ei jää epäselväksi se tosiasia, että nyt on pakko muuttua ja tehdä asioita toisin. Voimme itse päättää olemmeko vietävissä vai ajajina. Samalla kirjoittajat ylläpitävät toivon kipinän.

Työelämän kehittämisessä painotetaan toimintatapojen kehittämistä, henkilöstön ja asiakkaiden osallistamista. Kirjoittajat antavat tähän erinomaisen ratkaisun, vuorovaikutuksen kentän. Yläviiston asiantuntijuudesta siirrytään yhteiseen tekemiseen. Tätä odotetaan. Viime viikolla eräs yrittäjä kertoi, että hän toivoo sparrausta kehittämiseen, yhteistä ideointia ei ainoastaan apua lomakkeiden täyttämiseen.

Olemme tottuneita ajattelemaan ”suuresti” eli rationaalisesti, suunnitelmallisesti, vuosien päähän. Uusi ajattelu ja uusi työ pohjautuvat pienistä, ihmistä lähellä olevista asioista. Uuden työn yhteiskunta todistaa esimerkeillään tämän muutoksen.

Kiitos Jaana, Ville ja Karl-Erik. Arvokas työnne vie suomalaista työelämää askeleen lähemmäs tavoitettaan, Euroopan parasta! Ei totuttuja polkuja vaan uusia löytäen.”

Margita Klemetti, Työelämä 2020 –hankkeen hankejohtaja, työ- ja elinkeinoministeriö